Włościańskie Jadło jest imprezą folklorystyczną, podczas której delegacje organizacji kobiecych oraz indywidualni wystawcy z terenu całej Polski prezentują przygotowane według staropolskich receptur potrawy wywodzące się najczęściej z wiejskich gospodarstw domowych. Ich degustacji towarzyszą zawsze koncerty zespołów folklorystycznych z Polski i zza granicy oraz występy kapel ludowych. Gospodynie, które, zdaniem sponsorów, przygotowały najlepsze potrawy, otrzymują ufundowane przez nich nagrody. Impreza ma na celu promowanie polskiej zdrowej żywności, podtrzymywanie tradycji kulinarnych naszych przodków oraz kultywowanie rodzimego folkloru.
Gdy gwar rozmów miesza się z dolatującymi zewsząd zapachami, a ludowe muzykowanie zachęca do obertasów, polek lub – jak się tutaj powiada – hulania, pewny to znak, że do podleżajskiej Giedlarowej znowu zawitało chłopskie jadło. Jak co roku, z bliska i z daleka zjeżdżają się gospodynie wystrojone w regionalne gorsety, spódnice i zapaski, żeby pochwalić się swymi umiejętnościami, a i od zapomnienia ocalić to, co ocalenia warte.